5 manieren om gezond te ontbijten

Heb je de gewoonte om het ontbijt over te slaan? Hier zijn 5 manieren om gezond te ontbijten en hoe je een gezond ontbijt een gemakkelijk deel van je ochtendroutine kunt maken.

 

5 manieren om gezond te ontbijten

Ontbijten heeft veel voordelen: Het biedt de broodnodige brandstof en voedingsstoffen voor jouw hersenen en lichaam, vermindert de kans op overeten later op de dag en vermindert het risico op hart- en vaatziekten en obesitas. Het ontbijt zou een niet-onderhandelbaar onderdeel van onze ochtendroutine moeten zijn, maar veel mensen voelen zich te krap voor de tijd. Denk je dat je het te druk hebt voor het ontbijt? Probeer deze tips eens.

 

1. Bereid het de nacht ervoor

Neem tijdens het opruimen na het diner een paar minuten de tijd om het ontbijt samen te stellen. Zet borden, bestek, glazen en toastspecerijen klaar, vul de kommen met vezelrijke granen – voeg alleen melk en een gesneden banaan of een handvol bessen toe in de ochtend. Zoek naar manieren om items van verschillende voedselgroepen op te nemen. Als we haast hebben krijgen we maar één of twee voedselgroepen, maar we moeten twee of drie voedselgroepen hebben, alle vier als dat mogelijk is.

 

2. Pak het in

Zet een maaltijd in elkaar die je kunt eten op werk. Bijvoorbeeld: vers fruit, restjes of zelfgemaakte ontbijtbroodjes, die je op kantoor in de magnetron kunt gebruiken. Voor grab-and-go-eiwit bewaar je een voorraad gekookte eieren of yoghurtbekers in de koelkast. Probeer een smoothie op te kloppen en in een reisbeker te koelen. Wat je ook kiest, probeer binnen twee uur na het ontwaken te eten. Een eetpatroon van kleine maaltijden en snacks helpt de stofwisseling te reguleren en helpt het cholesterolgehalte te verlagen.

 

3. Denk buiten de graandoos

Breid je ochtendmenu uit met heerlijke tijdbesparende ideeën, zoals fruitige muffins, muesli of een antioxidantrijke koffiesmoothie. Als je niet van typische ontbijtgerechten houdt, kies dan voor andere gezonde voedingsmiddelen waar je van zult genieten. Probeer veggiepizza, tropisch fruit, bruschetta, quinoa of volkoren wikkels of pitas. Laat je inspireren door de ochtendmaaltijden van andere culturen. Een Thaise omelet met noedels?

tropical fruit

 

4. Ontbijtbars

Gezonde graan- en ontbijtbars zijn te vinden in supermarkten en natuurvoedingswinkels. Kies repen die laag in suiker, natrium en vet zijn en hoog in vezels of maak een partij repen of muesli in het weekend. Bewaar wat in je portemonnee, auto of bureau voor hectische dagen.

 

5. Kies verstandig

Als je onderweg naar je werk het ontbijt moet ophalen, zoek dan naar gezondere keuzes, zoals magere yoghurtbekers, volkoren bagels en muffins, vers fruit of fruitsalade, smoothies en vezelrijke ontbijtgranen en -repen.

 

Bekijk ook: Hoe verlies je snel gewicht: 3 eenvoudige stappen