Wandelen voor of na het eten?

Weet je niet of je moet wandelen voor of na het eten? Wij leggen aan jou beide gevallen uit. Wandelen voor of na het eten bevordert een gezonde stofwisseling, maar het lopen voordat het lichaam voedsel heeft ingenomen, zorgt voor andere chemische reacties dan het lopen nadat het lichaam is begonnen met het verteren van het voedsel. Het maakt niet uit of je besluit om te wandelen voor of na het eten, vergeet niet dat wanneer je deelneemt aan een fysieke activiteit die geschikt is voor je leeftijd en conditie, je jouw algehele gezondheid altijd verbetert.

 

Wandelen voor of na het eten?

1. Wandelen voor de maaltijd

Door binnen een half uur of zo na het eten van een maaltijd te lopen, vermindert de hoeveelheid suiker en vetten die zich na het eten in het bloed ophopen, vooral wanneer deze afkomstig zijn van voedingsmiddelen met een hoog eiwit- of koolhydraatgehalte. Lichaamsbeweging stimuleert ook je stofwisseling, die energie en calorieën verbrandt.

Volgens een studie uit 2006, gepubliceerd in Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, hebben mensen die voor het eten liepen en hard genoeg liepen om te transpireren, meer vet verbranden dan degenen die na het eten liepen.

Een meer recente studie gepubliceerd in 2015 in het International Journal of General Medicine, bevestigde opnieuw dat een snelle wandeling in een vastende staat helpt jouw lichaam meer vet te verbranden.

 

2. Afname van de eetlust

Wanneer je bezighoudt met een matige tot strenge activiteit, heb je de neiging om je eetlust onmiddellijk te verminderen als gevolg van de stijging van de lichaamstemperatuur. Wanneer het lichaam warmer is dan normaal concentreert het zich op het verlagen van die temperatuur om de homeostase te behouden. Eetlust en spijsvertering worden tijdelijk aan de kant geschoven totdat het lichaam niet meer belast wordt door de warmte.

Zodra je echter koeler bent komt je eetlust weer terug. Dus als je probeert af te vallen kan het lopen voor de maaltijd helpen om jouw voedselinname te verminderen, vooral als je wandeling een aanzienlijke verhoging van de interne temperatuur veroorzaakt.

Lees meer: Hoe verlies je snel gewicht: 3 eenvoudige stappen

 

3. Lopen na een maaltijd

Afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die je consumeert, is licht of matig lopen een uitstekende manier om jouw stofwisseling op te krikken en die calorieën te verbranden, maar ook om bij te dragen aan de gezondheid van jouw spieren en hart.

Echter, stevig lopen wordt niet gesuggereerd na het nuttigen van een zware maaltijd, omdat het lichaam probeert een grote massa voedsel te verteren terwijl je krachtig loopt. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer zich overmatig uitbreidt, wat het hart dwingt om twee keer zo snel te presteren. Wacht ongeveer 45 minuten tot een uur om te lopen na een grote maaltijd.

 

4. Hulp bij slapeloosheid

Mensen die moeite hebben om in slaap te vallen, kunnen er baat bij hebben om na het avondeten een wandeling te maken. Dit komt, omdat de chemicaliën die nodig zijn om te kunnen slapen bijproducten van de stofwisseling zijn, vooral wanneer suiker wordt verbrand om energie op te wekken. Dus hoe meer suiker wordt gebruikt bij het uitvoeren van fysieke activiteit, hoe meer slaapchemicaliën er worden geproduceerd.

Daarnaast heeft lichte activiteit, zoals wandelen, ook bewezen dat het ’s avonds het verlangen naar voedsel te verminderen of zelfs te elimineren.

Lees meer: De beste stappentellers in 2020

 

5. Bijtanken na de wandeling

Of je nu gaat wandelen voor of na het eten, zorg ervoor dat je bijtankt nadat je klaar bent met je training. Het belangrijkste is dat je minstens 2 koppen water drinkt. Als je training zwaar was en op een lege maag werd uitgevoerd, vul dan je lichaam met een snack of een maaltijd gevuld met een gezonde mix van koolhydraten en eiwitten, zoals een glas chocolademelk, pindakaas en banaan, of een broodje kalkoen.