Voor- en nadelen van een koude douche

Wist je dat een koude douche een plaats moeten hebben in je dagelijkse routine? Dat klopt – een koude douche. Wat je ’s morgens niet durft te nemen als je de laatste bent om op te staan, maar als je het een eerlijke kans geeft zul je merken dat je je er goed bij voelt.

Wat is er zo goed aan een koud douche?

Kalmeert jeukende huid

Als je een jeukende huid hebt of huidaandoeningen die jeuk veroorzaken kunnen een koude douches je helpen het gevoel om te krabben te overwinnen.

 

Helpt je ’s morgens wakker te worden

Wanneer die koude straal je lichaam raakt, is er een beetje schok. Deze schok verhoogt:

  • zuurstofopname
  • hartslag
  • alertheid

 

Verhoogt je bloedsomloop

Een betere bloedsomloop is een van de belangrijkste redenen waarom deskundigen het aanbevelen. Wanneer het koude water je lichaam en buitenste ledematen raakt, vernauwt het de bloedsomloop aan de oppervlakte van je lichaam. Hierdoor gaat het bloed in de diepere weefsels sneller circuleren om de ideale lichaamstemperatuur te behouden.

In die zin heeft een koude douche het tegenovergestelde effect van een warme douche voor iemand met hypertensie of hart- en vaatziekten, omdat blootstelling aan koude temperaturen de bloedsomloop stimuleert om ontstekingen te verminderen en hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen.

 

Helpt spierpijn te verminderen

Omdat koud water regenererende eigenschappen heeft, zullen je spieren ontspannen en herstellen na een zware training.

 

Helpt gewicht te verliezen

Sommige vetcellen, zoals bruin vet, kunnen warmte genereren door vet te verbranden. Ze doen dit wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan koude omstandigheden, zoals in een douche. Deze cellen bevinden zich vooral rond de nek en schouders, dus perfect voor douchen!

 

Geeft je huid en haar een gezonde gloed

Hoewel er maar weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het effect van koud water op je huid en haar, wijst anekdotisch bewijs op positieve effecten. Wellness expert Dr. Jacqueline Schaffer, MD, zegt dat koud water de bloedstroom strakker maakt en vernauwt waardoor je huid een gezondere gloed krijgt. Ook droogt koud water, in tegenstelling tot warm water, de talgklieren niet uit, een natuurlijk gesmeerde barrière die bescherming biedt voor je huid en haar. Als gevolg van de effecten van koud water kan je haar na verloop van tijd sterker en gezonder worden.

Als je ervan overtuigd bent dat een koude douche helemaal uit den boze is, moet je misschien nog eens goed nadenken over je filosofie. In tegenstelling tot de lange lijst voordelen van een koude douche, is de lijst met nadelen verrassend genoeg vrij kort.

 

De nadelen van koude douches:

  • Koude douches zijn misschien geen goed idee als je het al koud hebt, omdat de koelere temperatuur je niet gaat helpen om je op te warmen. Het kan je zelfs nog kouder maken en de tijd verlengen die je lichaam nodig heeft om weer op te warmen.
  • Ze zijn ook geen goed idee als je ziek bent. In het begin kan de koude temperatuur te hard zijn voor je immuunsysteem, dus het is het beste om geleidelijk aan de koelere temperaturen in te gaan.

 

Lees ook: Top fitness producten voor een home workout